O LIOFILIZACJI
Liofilizacja (nazywana inaczej suszeniem sublimacyjnym) to proces, który polega na usunięciu wody z zamrożonego produktu na drodze sublimacji lodu, a więc wskutek jego bezpośredniego przejścia w stan pary. Proces liofilizacji jest złożony i przebiega w kilku etapach:
- zamrożenie produktu żywnościowego oraz osiągnięcie bardzo wysokiej próżni około 20 Pa,
- podniesienie temperatury produktu do wartości wyjściowej przy znacznie obniżonym ciśnieniu,
- suszenie produktu w niskiej temperaturze około 30°C,
- gotowy produkt o wilgotności około 1-2%

Jedzenie liofilizowane poprzez niską zawartość wody jest bezpieczne mikrobiologicznie i w zdecydowanie mniejszym stopniu narażone na zjawisko utleniania. Produkty zyskują dzięki temu długi okres przydatności do spożycia.
Produkty liofilizowane zachowują naturalny aromat, smak, kolor, a przede wszystkim wartość odżywczą. Witaminy, minerały, tłuszcze i inne składniki pozostają w niezmienionej postaci.
Liofilizowane warzywa i owoce to smaczne naturalne przekąski oraz naturalne dodatki do dań, ciast, musli, deserów, lodów, koktajli, kaszek owocowych dla dzieci.