O LIOFILIZACJI

Liofilizacja (nazywana inaczej suszeniem sublimacyjnym) to proces, który polega na usunięciu wody z zamrożonego produktu na drodze sublimacji lodu, a więc wskutek jego bezpośredniego przejścia w stan pary. Proces liofilizacji jest złożony i przebiega w kilku etapach:

Jedzenie liofilizowane poprzez niską zawartość wody jest bezpieczne mikrobiologicznie i w zdecydowanie mniejszym stopniu narażone na zjawisko utleniania. Produkty zyskują dzięki temu długi okres przydatności do spożycia.

Produkty liofilizowane zachowują naturalny aromat, smak, kolor, a przede wszystkim wartość odżywczą. Witaminy, minerały, tłuszcze i inne składniki pozostają w niezmienionej postaci.

Liofilizowane warzywa i owoce to smaczne naturalne przekąski oraz naturalne dodatki do dań, ciast, musli, deserów, lodów, koktajli, kaszek owocowych dla dzieci.